subsidie (s) en Duurzame inzetbaarheid
Iedereen vindt er wat van, weet dat er iets mee gedaan moet worden, dat het goed klinkt als je als organisatie hiermee aan de slag gaat, maar…
Puntje bij paaltje gebeurt er helaas nog te weinig. En dat terwijl de kosten oplopen:
- Personeelskosten van collega’s die voor langere tijd zijn uitgevallen
- Dure uren voor externen/interimmers die de klap op moeten vangen
En wat denk je van de oplopende uren binnen HR e om alles in goede banen te leiden?
Dan hebben we het nu alleen nog maar over het financiële plaatje, maar kijk eens verder:
- De gevolgen op de werkvloer: er moeten dingen geregeld worden, taken moeten worden overgenomen, anderen inwerken, werkdruk.
- Mensen komen binnen en gaan vrij snel weer weg en men weet niet zo goed waar dit aan ligt.
- Relatief veel mensen zijn overbelast, hebben burn-out klachten.
- Er wordt veel gemopperd in teams.
- Weinig verantwoordelijkheid genomen of verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn onduidelijk.
Het kan ook anders:
Leidinggevenden en medewerkers van de organisatie verlangen naar het hebben van de ideale organisatie, waarbij iedereen met plezier werkt, een zinvolle bijdrage levert, in balans is en er goede resultaten worden behaald.
Werknemers zijn goed op hun plek, blijven lang in dienst en het verzuim en verloop zijn laag. Medewerkers weten wat ze moeten doen, de doelen zijn duidelijk. In teams is optimale samenwerking en men haalt het beste in elkaar naar boven. Collega’s vullen elkaar aan. Ieder doet waar hij goed in is. Mensen in deze organisatie zijn gezond en fit en hebben energie om hun werk te leveren.
Het resultaat wat we dan krijgen, zijn HR KPI’s, ziekteverzuim en verloop, die dalen. Daarnaast zijn de leidinggevenden en medewerkers in balans. En op het gebied van recruitment van medewerkers selecteren we die kandidaten die passen bij de waarden van de organisatie. En weet je: als je hier serieus werk van maakt, kan je nog voor subsidie in aanmerking komen ook.
Trainingen
Ziekteverzuim aanpak en preventie
Je wilt geen verzuimpercentage boven de 4%. Dit is ook niet nodig. Wij begeleiden organisaties bij de aanpak en preventie van het ziekteverzuim. Om een laag verzuim te bereiken en te behouden geven we niet alleen een training voor de leidinggevenden, maar begeleiden we hen ook on the job in het voeren van gesprekken met de zieke medewerkers en begeleiden we de HR-afdeling met de moeilijke casussen.
Helder leiderschap
Helder leiderschap begint bij een duidelijke missie en visie. Met natuurlijk de kernwaarden van de organisatie als basis. Wil je als MT/directie/team tot een langetermijnvisie komen en strategische keuzes maken dan is een heisessie een mooie kick-off. Vervolgens trainen we de leidinggevenden hoe dagdagelijks besluiten te nemen in lijn met de kernwaarden, visie en missie. Zodanig dat de lijn voor alle medewerkers duidelijk is. Ze weten wat de doelen zijn en hoe ze daar zinvol aan kunnen bijdragen. Iedereen kent zijn/haar verantwoordelijkheden. Successen worden gevierd. Positief bekrachtigen wat er goed gaat en aanspreken waar het niet loopt zoals gewenst, is een krachtig sturingsinstrument. Hoe je dit doet wordt uitvoerig getraind. Natuurlijk is er ook aandacht voor het duurzaam inzetbaar blijven van de leidinggevende zelf, hoe vanuit bezieling leiding te geven, hoe zelf in balans te blijven.
Medewerkers in balans
De verdiepende training is er voor iedereen in de organisatie die het gevoel heeft te veel ballen hoog te houden, of het nu thuis is of op het werk. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, vindt alles belangrijk en vraagt je af of je dit vol kan houden en bent bang van niet… een burn-out ligt op de loer. Je wilt impact maken, wil effectiever en efficiënter zijn, hebt behoefte aan structuur om de doelen te bereiken. Die cursus timemanagement heeft ook al niet geholpen. Je wilt minder dingen doen maar beter, zodat resultaten behaald worden zonder de balans te verliezen.
Je hebt het gevoel dat die eindeloze lijst met onbeduidende activiteiten de hoofdtaak is geworden en voelt niet de bevrediging waarop gehoopt wordt bij het leveren van de inspanningen. Je wilt keuzes maken zowel op privé- als werkgebied, zodat de dingen gedaan worden die echt van betekenis zijn en minder tijd kwijt zijn aan zaken die onbelangrijk zijn.
Na deze training ben je in staat keuzes te maken, prioriteiten te bepalen en te focussen. Hierdoor neemt zowel het werkplezier als de productiviteit toe en dus ook de duurzame inzetbaarheid.
Subsidie MDIEU en/of SLIM
De overheid geeft bedrijven, groot en klein, de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor allerlei zaken die de duurzame inzetbaarheid van medewerkers bevorderen. De subsidies kunnen oplopen tot 80% van de kosten. Erg aantrekkelijk dus. Wil je dit jaar nog in aanmerking komen voor subsidie dan moeten we voor de zomer aan de slag.
MDIEU staat voor maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden en is een subsidiemaatregel voor met name de grotere (>100 werknemers) ondernemingen. Binnen deze regeling kunnen trainingen ingezet worden en assesments en leerlijnen en kan gebruik gemaakt worden van eerder uittreden dan de AOW gerechtigde leeftijd.
SLIM is een subsidieregeling speciaal voor kleinere (< 100 medewerkers) organisaties of samenwerkingsverbanden. Binnen deze regeling kunnen activiteiten als een organisatiescan op leercultuur, opzetten en implementeren van een kennis- en leerplatform, loopbaan- en ontwikkeladviezen en het bieden van praktijkleerplaatsen voor subsidie in aanmerking komen.
Wat levert het op:
Vaak wordt gezegd: het rendement van leren is niet te berekenen. Natuurlijk wel.
Hoge verzuim- en verlooppercentages zijn verleden tijd. Dus wil je als organisatie werken aan duurzame inzetbaarheid van je medewerkers dan is hier de kans om ermee aan de slag te gaan. Bedenk wat een vermindering van 1% ziekteverzuim je bespaart. Tel uit je wins