Een gezonde organisatie start bij de gezonde medewerker + 35 tips om fit en gezond te blijven

Een gezonde organisatie start bij de gezonde medewerker . Het is daarom van belang dat uw medewerkers gezond blijven. Wij leren in een succesvol samengesteld programma dat eten, slapen en bewegen essentieel zijn. Het samenstellen van het stress reductie programma doen we in overleg met de managers van uw bedrijf.

We verzorgen diverse workshop en dit doen we ook met andere bedrijven samen. Een ieder heeft zijn specialiteit op het gebied van gezondheid. tevens proberen wij samen te werken met bedrijven bij u uit de buurt.

Samenstellen van een stress reductieprogramma tbv een gezonde medewerker

Er zijn verschillende workshops die wij voor u kunnen verzorgen in het programma denk hierbij aan :

   

   • Goed en uitgerust de dag beginnen dus een workshop over slapen en de tips die je daarbij kunt gebruiken.

   • Gezond eten en drinken wat kan wel en niet en is afvallen gezond of juist niet?

   • Workshop mediteren het is een introductie in wat mediteren is en wat het voor u kan betekenen.

   • Mindfulness wandelen.

   • Yoga

   • Leren hardlopen (5 of 10 KM of gaat u zelfs voor de 21 KM??)

   • Gezond koken

  • Het definitieve programma stellen we met je samen!
   
   

  Het managen van een gezonde organisatie start bij de gezonde medewerker

  Gezonde organisaties zijn organisaties die ook in wisselende omstandigheden kunnen overleven. Organisatie virussen kunnen daarbij helpen. De wijze waarop gezonde mensen met ziekte en gezondheid omgaan kan als voorbeeld dienen.

  Gezonde organisatie managen

  Ziekte en gezondheid zijn de twee uitersten van één en hetzelfde continuüm. Elk gezond mens heeft te maken met ziekmakende factoren en bij elk ziek mens zijn gezondheid bevorderende factoren aan het werk.  Ziekte en gezondheid horen bij elkaar. Het één kan niet zonder het ander.

  Om te overleven heeft een gezond mens, maar ook een gezonde organisatie ziekte nodig. Daar hoef je niets voor te doen, ziekte komt vanzelf en meestal komt het ongelegen. Als je ziek bent geworden is herstellen belangrijk. Ook is het verstandig om ziekte te voorkomen. Vaak kan dat maar ondanks alle preventieve maatregelen kan het toch misgaan. De vraag is of dat erg is.

  Signaalfunctie

  Ziekte is namelijk ook een prima signaal dat er iets aan de hand is. Het heeft dezelfde functie als het waarschuwingslampje op het dashboard in je auto. Als dat gaat branden komen de meeste mensen direct in actie om schade te voorkomen en gaan naar de garage. Het signaal wat de organisatie of het lichaam afgeeft wordt echter nog wel eens ontkend of weggeduwd met een aspirientje. Soms gaat dat goed en ontstaan er geen problemen. Maar te vaak het signaal wegduwen leidt zeker tot forse klachten. Dan keert de wal het schip.

  Disbalans en herstellen

  Het lichaam is  fantastisch en begint bij enige disbalans vanzelf met herstellen. Daar is binnen het lichaam geen management of opdrachtgever voor nodig, elke cel, elk orgaan doet exact wat het moet doen om de balans weer te herstellen. Het lichaam is zeer complex maar volledig zelfsturend. Het is zelfs zodanig zelfsturend dat het soms de rol van de altijd sturende denkgeest kan overnemen. Als dat gebeurt zijn er zodanige fysieke klachten ontstaan dat je wel moet stoppen met doordraven. Dit is wat mensen ervaren als ze een forse burnout hebben.

  Doorvertaling naar uw organisatie

  Voor organisaties is ziekte ook een signaal om in actie te komen. Maar de acties die in de organisatie nodig zijn lopen bij lange niet zo autonoom en onbewust als bij een balans verstoring  van het lichaam.

  Een organisatie moet zich eerst bewust worden van haar gezondheid. Gevoelsmatig weten medewerkers vaak wel hoe het met de organisatie gaat maar meestal weet de organisatie het zelf pas als harde cijfers aangeven dat ze ziek zijn.

  De dashboard cijfers die daarvoor gebruikt worden zijn winst en verliescijfers, maar ook klant tevredenheid, medewerker tevredenheid of ziekteverzuimcijfers.

  De controledienst die de cijfers ophoest geeft een signaal naar het management, het management beoordeelt het signaal en besluit of er verandert moet worden. Als er veranderd moet worden krijgen de teamleiders een opdracht om hun werkprocessen aan te passen. Door aanpassing in het proces veranderen de taken van medewerkers. Van medewerkers wordt verwacht dat ze dan andere dingen gaan doen waardoor de organisatie weer gezond wordt.

  Gezond organiseren van een gezonde organisatie start bij de gezonde medewerker

  In vergelijking met het autonome proces van een lichaam bij een verstoring, heeft een organisatie dus minstens 4 stappen nodig om zich uiteindelijk te aanpassen. In al die 4 stappen kan wat fout gaan. Hoog tijd dus om het lichaam als voorbeeld te nemen voor gezond organiseren.

  Eigenlijk is een organisatie net een levend organisme. Een organisatie ontwikkelt zich, groeit en vernieuwd zich voortdurend en als ze dat niet doet gaat het dood. Net als bij het menselijk lichaam is dit een ingenieus proces. In het menselijk lichaam spelen niet alleen de lichaamseigen cellen en organen een rol maar ook invloeden van buitenaf. Denk aan bacteriën, virussen en andere parasieten die mee liften. Lang niet altijd zijn deze bacteriën en virussen slecht voor hun gastheer. Integendeel vaak helpen ze hem juist om te overleven en bestrijden ze concurrerende bacteriën en virussen. Bovendien zorgen ze voor weerstand en maken ze het lichaam sterker.

  Voor een gezonde organisatie zijn invloeden van binnenuit en van buitenaf ook van belang.

  Van binnenuit zijn dat de strategie, de cultuur, de organisatie van werkprocessen en de medewerkers. Daar kunnen virussen tussen zitten. Die virussen kunnen leiden tot organisatie ziekte; slechte productiviteit, verminderde kwaliteit of ziekteverzuim. Als het goed is gaat er bij organisatie ziekte op het organisatie dashboard een lampje branden. Het domste om te doen is dan om het lampje te verwijderen. Het op één na domste is om het virus te verwijderen. Het virus moet eigenlijk bedankt worden dat het de organisatie bewust maakt van bedreiging en aanleiding geeft om te gaan veranderen.

  Ook buiten de organisatie zitten  virussen die de organisatie ziek kunnen maken; klanten die wegblijven, een omgeving die verandert, banken die niet willen financieren. Ook die zijn waardevol en moeten bedankt worden voor hun informatie.

  Een gezonde organisatie gaat goed om met virussen, heeft virussen nodig en kan zich dankzij de virussen snel aanpassen en overleven.

  Toch is het niet nodig om eerst ziek te worden en dan pas te veranderen. Virussen zijn er altijd, zijn nodig maar een gezonde organisatie  hoeft er niet eerst ziek van te worden.

  Hoe kun je de organisatie gezondheid bevorderen?

  Neem het functioneren van het menselijk lichaam als voorbeeld. Uiteindelijk  moet elke medewerker, elk team en elke organisatie, net als elke cel, orgaan en lichaam zelfsturend worden.

  In vergelijking met het lichaam moet elke medewerker en elk team echter eerst uitgelegd krijgen en  begrijpen wat hun bijdrage is aan de organisatie.

  Een belangrijke voorwaarde daarbij is dat er overeenstemming moet zijn over die bijdrage: zowel medewerker, team als organisatie moet ervan overtuigd zijn dat het een zinvolle bijdrage is.

  In tegensteling tot binnen het lichaam kan zinvolheid binnen de organisatie wel een discussie punt zijn. Binnen het lichaam is er nooit discussie over de zinvolheid van lever, nieren, hart, hersenen of longen.

  Vervolgens heeft elke medewerker actuele informatie nodig als hun werk niet meer optimaal bijdraagt aan de gezondheid van de organisatie. Op het moment dat de organisatie gezondheid bedreigd wordt moet elke medewerker en elk team weten wat ze moeten doen om de situatie weer te herstellen.

  Overleven door te werken aan

  Gezonde organisaties kunnen dus overleven doordat ze werken aan:

    

    • Zinvolheid Het werk is zinvol voor zowel medewerker, team als organisatie.

    • Begrijpelijkheid De plaats, taak en rol in het geheel van de organisatie is duidelijk. Hierdoor kan begrepen worden dat soms werkzaamheden gedaan moeten worden die niet leuk maar wel in het belang zijn van de organisatie.

    • Uitvoerbaarheid Het werk moet zodanig ingericht zijn dat het te doen is: niet te veel, niet te weinig, niet te moeilijk, niet te makkelijk. Daarnaast is een gezonde fysieke omgeving nodig en sociale ondersteuning.

    • Afspraken Wanneer er overeenstemming is over de zinvolle bijdrage wordt deze vastgelegd in afspraken. De afspraken vormen de kaders waarbinnen mensen mogen werken.

    • Feedback. SturingsmechanismeAls de afspraken niet gerealiseerd worden vindt op het zelfde moment feedback plaats. Medewerkers signaleren zelf of krijgen direct feedback. Er zit dus geen tijd tussen de afwijking en het signaal over de afwijking.

    • Autonomie Feedback leidt onmiddellijk tot aanpassing van het werk. De medewerker heeft hiervoor, binnen de afspraken voldoende kennis, vaardigheden en beslissingsbevoegdheid.

   In elk gezond lichaam is niets overbodig. Er is ook niet één onderdeel belangrijker dan het andere. Voor een gezonde organisatie geldt hetzelfde; alles is even belangrijk en niets kan zonder elkaar. De sturing en afstemming gaat alleen niet vanzelf daar is binnen organisaties dialoog voor nodig.

   Vaardigheden om gezonde organisatie te realiseren die start bij de gezonde medewerker

   Naast deze activiteiten is het ook belangrijk om vaardigheden te leren. Hoe zegt u nee tegen iets wat u niet wilt. Dus naast het goed in u vel zitten is het van belang om vaardigheden toe te passen zoals feedback geven, ontvangen en vragen. Maar ook bijvoorbeeld omgaan met klachten. Want u wilt niet wakker liggen van de klachten die u krijgt van collega’s en klanten toch?

   Blijf op de hoogte van onze activiteiten en schrijf u in om op de hoogte te blijven van onze activiteiten.

   35 eenvoudige tips voor een gezonde organisatie start bij de gezonde medewerker

   Fit en gezond blijven zit hem niet in vijf dagen per week sporten, maar in zeven dagen per week nadenken bij waar je mee bezig bent. Zelfs al zou je zeven dagen per week sporten, tegen een slecht dieet of ongezonde levensstijl kun je niet opboksen. Hier daarom een aantal praktische, laagdrempelige tips dat jouw leven een stuk gezonder zal maken.

     

     1.  Drink geen calorieën. Koffie, thee en water zijn jouw beste vloeibare vrienden.

     1.  Eet op klein servies. Onderzoek heeft aangetoond dat je dan minder zult opscheppen.

     1.  Poets je tanden na het eten. Dit is goed voor jouw gebit en voorkomt overeten.

     1.  Zorg dat je bij elke maaltijd ten minste 20 gram eiwitten binnenkrijgt.

     1.  Sla nooit ontbijt over. Onderzoek heeft aangetoond dat je anders ongezonder en meer zult eten.

     1.  Eet geen (mandje) stokbrood bij het eten.

     1.  Probeer minimaal 10.000 stappen per dag te zetten.

     1.  Beperk jouw alcoholinname zo veel mogelijk.

     1.  Probeer krachttraining in jouw leven te implementeren.

     1.  Snack met groenten als je trek krijgt. Wortels, selderij, radijsjes en salades doen wonderen tegen een knorrende maag.

     1.  Probeer 7 á 8 uur te slapen per nacht. Dit gaat honger tegen en helpt jouw lichaam genezen.

     1.  Zoek een sportmaatje, maak een vaste afspraak en houd je hieraan.

     1.  Zet jouw goede voornemens op papier. Dit maakt van een droom een concreet doel.

     1.  Lees verpakkingen en/of gebruik een app (als Myfitnesspal) om te begrijpen wat je binnenkrijgt.

     1.  Plan vooruit met maaltijden. Weet je dat er ergens niets gezonds zal zijn, neem dan wat mee.

     1.  Vervang friet door groente of een salade als je uiteten gaat.

     1.  Als je trek hebt in ijs, kies dan waterijs boven softijs. Dit scheelt veel calorieën.

     1.  Vervang die scheut olijfolie of braadolie met een olijfolie spray.

     1.  Zorg dat je voldoende drinkt. Dit voorkomt ondermeer dat je uitdroging verwart met honger.

     1.  Omring jezelf met mensen waar je een voorbeeld aan kunt nemen.

     1.  Eet kauwgom tijdens het koken, hierdoor zul je niet willen snacken.

     1.  Beperk het gebruik van sauzen zo veel mogelijk.

     1.  Vervang jouw kant en klare saladedressings met witte azijn of balsamico

     1.  Ruim je keuken en tafel op na het eten. Dit voorkomt dat je onnodig door blijft eten.

     1.  Eet nooit meer aan jouw bureau of voor de televisie.

     1.  Trek zodra je thuiskomt meteen jouw sportkleding aan. Zo verklein je de kans dat je instort en niet meer gaat trainen.

     1.  Zorg dat je geen ongezonde versnaperingen in huis hebt. Wat er niet is kun je ook niet eten.

     1.  Maak zelf jouw maaltijden klaar. Zo weet je precies wat en hoeveel je eet.

     1.  Plan en houd je daaraan. Tel hierbij geen einddatum of beloning, maar zie het als jouw nieuwe levensstijl.

     1.  Doe ten minste één keer per week iets van cardio.maar 5 x 30 minuten wandelen per week is ook ok.

     1.  Loos de auto en ga met de fiets of lopend naar het werk.

     1.  Probeer telefoongesprekken zo veel mogelijk staand te voeren.

     1.  Zorg dat je sport vóór het avondeten. Dan ga je in elk geval sowieso en gebruik je jouw maaltijd als post-workout.

     1.  Drink jouw koffie zwart. Dus geen melk, geen suiker of andere onnodige toevoegingen.

     1. Koop een maatpak of jurk op jouw ideale gewicht en zorg dat je hier altijd in blijft passen.

    We maken graag een op maat opleidingsprogramma voor op het gebied van vitaliteit van medewerkers bekijk het opleidingsprogramma duurzame inzetbaarheid.

    Dit artikel over Een gezonde organisatie start bij de gezonde medewerker + 35 tips om fit en gezond te blijven is geschreven door Virgil van Dijk

    Lees ook https://steynallberg.nl/trainingen/duurzaam-inzetbaarheid/gezond-slapen/

    Bericht Delen

    ONTWIKKEL

    JEZELF

    IK WIL GRAAG DE WHITEPAPER ONTVANGEN.

    Download white paper ‘Datagedreven besluitvorming’

    wij ontwikkelen groei samen met jou

    Steyn&Allberg maakt gebruik van cookies

    Welkom! Leuk dat je interesse hebt in onze diensten. Wij maken op onze website gebruik van cookies. Wij gebruiken cookies voor het bijhouden van statistieken, om jouw voorkeuren op te slaan, maar ook voor marketingdoeleinden. Door op ‘Zelf instellen’ te klikken, kun je meer lezen over onze cookies en je voorkeuren aanpassen. Door op ‘Accepteren en doorgaan’ te klikken ga je akkoord met het gebruik van cookies zoals omschreven in ons cookiebeleid.